Dec 13, 2012

Main Tembak-Tembak


Cuba teka gambar siapa yang umpama pemain professional itu? Ngeee~~ Kenyit mata sikit.
 Jangan marah ye, I terlalu excited sebenarnya. Yela..I tak pernah tau main tembak-tembak a.k.a paintball ni. Dulu kecil-kecil main tembak-tembak guna tangan je, pastu mulut bunyi "bang.bang.bang" Lepas tu mesti kena pura-pura mati kena tembak. (-_-')
Tambah pula cita-cita nak jadi polis tak kesampaian, so bila ada tournament paintball memang time ni lepas geram la. Wahh! tournament gitu..jangan risau group I memang kalah. Yela, first time main kan. Cubaan membuat alasan sebenarnya. (^_*)
Jom la tengok gambar, tak nak dah cerita kekalahan yang menyedihakn..sobsss.

Gaya nak dapat no. 1, padahal no.1 dari belakang..sobssss

Tu dia, penuh gaya group ini untuk menembak.

Itu bukan cubaan menggoda atau merasuah pengadil ye





Ye, walaupun kalah paintball. Kami tetap menang gambar. Posing non stop!

Permainan ni sangat-sangat menarik dan best! Sesuai sangat nak release tension kerja kat sini.

For Bernas Player information : Next year, semua player must me watch out sbb BLUE TEAM akan training every weekend.
(^_*)
Bye!

Dec 10, 2012

Heyyy, December!!

Assalamualaikum
Woahhh! Dah dua bulan tak menulis blog..ngeee..bukan takat tak tulis blog, melawat blog pun susah.sobsssss..Maafkan daku...Anyway I bukan tak nak tulis blog tapi sekarang ni tengok sibuk menjadi baby sitter untuk anak buah yang baru.Yeahhh, I dapat seorang lagi hero. 



Sebelum ni Addlan Nieddal kan? Sekarang Khairul Dzhafran. Ye, dalam tahun 2012 ni familyku dianugerahkan 2 orang super hero. 
Bak kata Ayong, "Jangan risau Izs, hidup kita kini lebih selamat dikelilingi Hero-Hero Malaya"
Yang penting, Dania tetap the only Princess in my big family.


Untuk pengetahuan u olzz, bulan Disember ni jugak genap setahun I bekerja di tempat yang I kerja sekarang.   Siap ada special dedication entri daripada Sharna. Awwww..sumpah terharu sangat.
Dear Sharna Love a.k.a Mrs Tender, 
Thanks for all your kindness, your patience, your support,trusting me, understanding me, laughing my joke and  for being my super duper best best best officemate! Thank you for everything and Sorry for all my mistake and make you upset especially my shoot laser. Ampun ya!
Hopefully our friendship will never varnish! It will indeed last forever! Amin! InsyaAllah.
 Love X0X0, Miss Tender 


Oct 1, 2012

Raya Sakan di PEJABAT

Ermmm..boleh tak kali ni nak cerita pasal raya?
Raya dah lama habis la weii..baru sekarang nak update raya. 
Tak kira lah janji  I nak show off gambar-gambar raya bersama officemates tercintoo.
 Walaupun mula-mulanya rasa raya kali ni tak meriah dan tak best tapi bila datang office.
 Tiba-tiba rasa raya kali ni memang sangat-sangat meriah. Yeayyy!

 Ini first time I beraya di office baru ini. Rasanya dalam sebulan beraya ni, ada  5 majlis hari raya I attend. Woahhh! Memang tak pernah kot rasa beraya di office macam ni sebelum ini. Tapi raya-raya pun kerja WAJIB berjalan lancar.pftttt~
Apa yang lagi BEST, I dapat geng yang memang kaki posing, camwhoring memanjang. 








Ok.ok..Jangan muntah ye tengok gambar we olzz ni. Ada 2 event lagi sebenarnya, tapi cukup la tu kan.
 You olz tengok pun macam nak muntah kan.
Tapi apa yang lagi best bila dapat beraya dengan Sifu dan Ratu Suparno ehh salah Soprano.







Jangan jealous.
Ok bye!

Sep 21, 2012

Rahsia Susu Ibu untuk Bayi


Wahhhh!! Selama I hidup I tak pernah tahu pun betapa bagus nya SUSU IBU kita sebenarnya. Memang la semua orang tahu susu ibu tu bagus cuma I tahu susu ibu tu bagus untuk baby membesar. Itu je.
Jangan tak tahu ye, walaupun I tak kahwin dan tak ada baby tak semestinya I tak boleh ambil tahu pasal susu ibu ni. I pernah tau attend class untuk bagi info kat kakak I(mummy Nieddal ). 
Tapi I ada dapat serba sikit FAKTA KEBAIKAN Susu Ibu ni.

UNTUK BABY
1. Mengandungi antibodi yang boleh melawan segala penyakit dan mengelakkan dari kurang zat makanan. Contohnya cirit birit, penyakit saluran pernafasan, kencing manis, pneumonia, jangkitan telinga (Otitis Media) serta mengurangkan masalah pergigian dan ortodontik pada masa akan datang. Hebat kan?
2. Mengalakkan tumbesaran baby dan memudahkan penghadaman baby dimana ia mengandungi enzim penghadaman. Memang baby akan cepat membesar kalau minum susu ibu, terbukti pada Addlan Niedal. Tambah lagi cepat bijak. Susu ibu memang mempercepatkan perkembangan IQ baby. Woahhh!!


Budak ni memang membesar dengan sihat. Bila orang tengok ingat dah 7-8 bulan, padahal baru je masuk 3 bulan. Amazing!

UNTUK MUMMY
1. Mempercepatkan pengecutan rahim dan mengurangkan pendarahan selepas bersalin, risiko barah payudara & ovari.
2. Cepat dapat kurus kembali. Woot!Woot!Tiada lagi kembangan di perut Mummy. Time ni lah nak jadi slim cepat.
3. Mummy dan baby akan lebih rapat dan berkasih sayang
4. Senang, kalau baby bangun tengah malam tak payah susah pergi dapur buat susu. Hulur je breastfeeding, time mata lelap pun boleh. Angah paling seronok bab ni, sebab dia memang malas bangun kalau tengah malam tu.

WARNING! Tengok gambar kat atas sekali Baby kurang 6 bulan TAK BOLEH MINUM AIR KOSONG. Kita ni punyalah ingat air kosong untuk baby bagus kan. Rupanya tidak, tahu tak sebab apa?

1. Menambah risiko kurang zat makanan pada baby dan baby akan kurang nak menyusu.
2. Tiada istilah nak cuci lidah baby ke mulut baby ke. Air kosong akan menghakis pelindung penyakit yang ada dalam susu ibu dan menambah kuman. Hasilnya baby terdedah kepada risiko penyakit dan jangkitan. Awwww..takutnya. 
3. Risiko keracunan air kepada baby.  Baby yang kurang umur 1 bulan lebih, air yang banyak boleh mencairkan garam dalam darah dan boleh menyebabkan suhu badan baby low, baby kembung dan potensi sawan tarik. Lagi menakutkan!!

Ada juga cara nak make sure susu ibu sentiasa CUKUP dan tidak mengandungi bakteria degil yang boleh terkena kepada baby.
1. Satu jam lepas baby lahir kena bagi susu terus.
2. Mummy kena selalu relax (rest) dan tak stress. 
3. Mummy kena makan makan berkhasiat dan menambah susu. Contohnya kurma, kacang tanah, longan kering, lobak putih, jantung pisang dan makanan yang mengandungi Conjugated Linoleic Acid (CLA) -susu, ayam,daging dan cheese.
4. Selalu menyusu di waktu malam sebab waktu malam lah susu ibu dihasilkan dengan banyak.
5. Jangan makan telur setengah masak/mentah dan elakkan makan aiskrim yang tidak berpasteur.

Itu je kot yang I ingat, nanti kalau tiba-tiba teringat I update kemudian lah,




Babies ni bila tengok dan pegang rasa sangat real, cuma tak bernyawa je. Comel pulak tu.

Bye!


Sep 19, 2012

Al Fatihah buat Aldy Hasmi


Ya Allah, tak sanggup sebenarnya nak baca pasal kematian rakan seperjuangan Aldy Hasmi. Tak sangka dan macam tak percaya. Macam mimpi. Tapi semua tu ketentuan Allah. Itu yang dinamakan mati itu rahsia Allah.
Salam Takziah buat isteri Aldy dan dua baby kembar diorang. Semoga tabah menghadapi segala ujian dari yang Esa. Orang yang baik sentiasa disayangi Allah.


Aldy, semoga Allah kurniakan ketenanganmu di sana.
Al Fatihah




Sep 18, 2012

6 Tips untuk Kempiskan Perut ( Flat Stomach)

Ini sebenarnya bukan tips kurus sangat,cuma bila orang tanya macam mana I boleh kurus maintain perut flat. So ini lah jawapannya, harap dapat membantu kalian semua ye. Ewahh!


Ok, ini bukan I ye. Tapi seakan-akan. Bluweeeek! Muntah jom!

1. Sterika Perut
Benda ni macam pelik tapi ini yang selalu I buat, setiap kali 1st period I mesti ambil strerika then gosok kat perut. Ehh, jangan la iron tengah pasang kat elektrik tu. Memang hangus la perut u olzz. Ala-ala bertungku sebenarnya, cuma zaman sekarang memang payah la kan nak bertungku. Macam ni, panas kan iron @ sterika tu dulu. Lepas dah rasa panas dan lampu kat iron tu dah padam, off suis dan sapu la kat perut. Kat seluruh kawasan perut dengan beralaskan towel atau blanket, asalkan kain tu tebal sikit dan dapat seram kepanasan ke perut. Tapi I guna je kain batik, depends la ketahanan perut uolz macam mana. Kalau first time nak try, memang rasa terkejut sikit. Lama-lama dah biasa ok lah. Sebenarnya tu untuk lega kan period cramps tiap-tiap bulan. Boleh jugak jadi tips kempiskan perut sebab kalau tak period cramps pun I amalkan jugak.

2. Minum air suam
Ini semua orang di sekeliling ku sangat mengetahui, I memang suka sangat minum air kosong. Kadang-kadang kalau keluar makan, air kosong lah jugak yang menambat hati. Apa yang penting, kena amal air kosong or air suam minum pagi sebelum breakfast dan malam sebelum tidur. Minum lah banyak 2-3 gelas kalau 1 teguk je macam mana nak cuci perut dari sisa-sisa yang kurang sihat tu.

3.  Makan perlahan-lahan
Disebabkan I pakai braces,jadi memang sangat terhad pemakanan yang akan dimakan. Makan pun memang sangat slow motion kadang-kadang orang dah habis makan siap makan dessert, I tak habis-habis lagi. Kalau perli-perli cakap lah sunah Nabi kunyah 44 kali. Padahal, nak kunyah makan ni stress je rasa. Makan kunyah 44 kali memang berkesan. Sila amalkan, biar lambat asal perut maintain.

4.  Makan tak bersulam air
Time makan sila jauhkan diri anda dari air. Itu memang selalu I praktis, kalau ada pun lepas habis makan baru sedut air tak pun kalau dah tersedak. Tu pun sedikit je. I memang kalau order air kat kedai makan, selalu je kena marah sebab tak habis. Ngeeeeeee~

5. Minum air masam
Tips yang ni agak kurang sihat sedikit, selain air kosong I selalu minum air limau suam. Ye, I memang sangat suka sangat benda masam. Air jus kedondong, air limau, air apple dan semua air yang masam lah. Tapi kalau perut you olz tak tahan jangan cuba tau. Air berasid akan buat perut u olz sakit kalau tak tahan dan benda berasid ni jugak boleh membakar lemak kita. wink~




6. Genetik
Ya, ini adalah jawapan paling tepat. Mungkin sebab genetik I memang kurus, sebab mostly my sisters pun kurus jugak dan mungkin juga sebab I muda lagi lepas kahwin tak tahu macam mana kan? Tapi tips kat atas tu memang selalu I amalkan.

Selamat mencuba!! (^_*)

Sep 10, 2012

Braces Update

Setelah 1 tahun 9 bulan gigi ini dipagar besi, nak tahu progress terkini braces ni?


Tu dia budak gigi besi!! Tengok gambar atas ni dan compare dengan gambar kat entri yang dulu ni. Beza kan gigi dengan tahun lepas? Gigi dah bergerak dan tiada ronggak!! Hooyeayyy!

Appointment dengan dentist hari ini macam setiap bulan sebelum ni, gigi diketatkan dan di tukar besi. Kelainannya cuma dentist bagi I bekal bawa balik. Eh, bukan bekal makanan la. Asyik pasal makanan je..tahu la I memang kuat makan. Bekal rubber band. Dentist beritahu gigi I cepat bergerak, banyak improve. Alhamdulillah..


Rubber band yang dibekalkan ni bukan untuk ikat rambut tau, ini untuk tarik gigi supaya duduk di alignment yang betul dan cantik.


Source : Google

Ikatan rubber band tu akan jadi macam kat atas ini tapi bersilang sikit. Kena tukar dan pakai setiap hari tanpa GAGAL. Erkkk..yang penting sakit!!grrrrr...


Tunjuk gigi lagi dengan Adlan Nieddal. Dia pun dah menyampah Aunty dia ni asyik ambil gambar je. Sorry darling!

Sep 4, 2012

I Found LOVE

Assalamualaikum,hi!!
Pinjam tajuk cyanamoose sekejap boleh? Ehh, tapi I'm not falling love with Electrical Substation tau. 
(^_*)

Alhamdulillah..Subhanallah..semua yang berlaku ada hikmahnya. Hikmah yang baik atau buruk semuanya mengajar kita erti kehidupan untuk memperingati Dia. Yup, I'm not the best person dan tak layak pun nak cerita pasal religious. Cuma I want to share apa yang I rasa dan alami. Maybe boleh menjadi pengajaran untuk kita semua. Cheewah! Macam Ustazah Siti Nor Bahyah la pulak rasanya. Ok main petik je nama ustazah.

 Kesedihan dan kegembiraan kesemuaanya berlaku semuanya mengajar apa itu hidup. Dalam hidup yang penuh gembira sampai leka dan tak reti menghargai apa yang ada di sekeliling. Sentiasa rasa bahagia dan terlupa dengan Pengwujud alam semesta. Tapi bila diuji musibah yang sendiri rasa tertampar dan lebih tepat lagi rasa macam kena tendang tepat masuk gol kat padang bola tu, baru lah tersedar dan terasa sakit yang melampau. Baru perasan yang diri ni memang dah banyak sangat meninggalkan kewajiban dan terlalu banyak mendekati yang terlarang. Nauzubilah..
Bila dah dalam keadaan sedih memang tak ada tempat lain selain Dia tempat kita menagih ehsan simpati, merayu dan berharap. Betul lah kita ni bila dah susah baru nak ingat kat Dia macam dalam al Quran surah Yunus ayat 12. Astaghafirulahalazim.
Apa yang tak tahu entah kenapa bila musibah, kesedihan dan kekecewaan ni datang dalam keadaan sakit, perit dan terseksa tiba-tiba satu perasaan yang susah nak cakap datang. Rasa yang tak pernah rasa. Rasa aman kot? Tenang kot? Sebak kot? Entah lah..I sendiri tak tahu rasa ni macam mana, tapi mungkin satu petanda yang baik? Mungkin Dia nak tunjukkan sesuatu, tapi itu semua ketentuan Dia yang Maha Berkuasa. 

 InsyaAllah setelah apa yang terjadi, apa yang diharapkan hanya untuk terus mencari jalan menuju cinta sejati dan hakiki. Bak kata kawanku "Cinta yang CONFIRM tak kan tinggalkan kita" InsyaAllah..


“Our Lord!” (they say), “Let not our hearts deviate now after Thou hast guided us, but grant us mercy from Thine own Presence; for Thou art the Grantor of bounties without measure. (8) “Our Lord! Thou art He that will gather mankind Together against a day about which there is no doubt; for God never fails in His promise.” (9) (3:8-9)


 

Sep 2, 2012

Beraksi bagai Aidil Zafuan



Ada gaya macam Aidil Zafuan main  tak? Tiba-tiba feeling super hero kan bila tengok gambar ni. Tapi kalau tengok gambar selepas ni confirm rase macam Undertacker dalam Wrestling WWE


Betul tak macam dalam Wrestling WWE? Ada gaya Undertaker lawan Mankind? Erkk?
 Ini pertandingan futsal la zaty..bukan gusti.
Ermmm..Adik-adik, Don't try this at futsal court ok! (-_-')
Apa-apa pun, kredit to Abam Ipin dan Kak Julia. Gambar memang super duper profesional!! Terbaik!!


Aug 30, 2012

Coconut Shake Klebang

Pernah baca tak entri I pasal Melaka dulu, ala..mesti tak pernah. Memang la entri dah lama gila kot, zaman diriku ini berjinak-jinak blogging-blogging ni. 
Time ni I sibuk kata makanan kat Melaka sedap. Rupa-rupanya air dia pun sedap gila!
Sumpah tak tipu.
Air bukan sebarangan air, Klebang Original Coconut Shake kelass you olzz!


Kedai Coconut Shake ni betul-betul tepi jalan, dekat dengan petrol station Caltex. Kalau nak take away kedai boleh tepi jalan tu, kalau nak minum situ dan menikmati nasi lemak dan karipap yang sangat enak boleh melepak di warung kat dalam simpang tu. Biasanya pekerja dia yang kat kedai tu akan bagitau "nak minum, masuk dalam"


Tengok ni, yang ni warung kat luar petang pukul3 memang tengah panas terik. Memang beratur panjang untuk dapatkan Coconut Shake yang lazat tu. Ini untuk take away je tau



Yang ni pula, kedai kat dalam yang untuk melepak di sini. Kat sini yang I cakap nasi lemak dan karipap yang sedap tu. Tapi macam biasa penuh jugak. So I amik keputusan beratur je la kat luar tadi, sebab kalau tunggu ni memang tak tau bila diorang tu semua bangun dari tempat duduk diorang tu.

Nak try?kena ada kesabaran yang sangat tinggi, tapi kesabaran memang berbaloi baloi. Coconut Shake dapat menyejukkan hati kalian semua. Ewahhh!! 
Ermmm..Pak Cik Coconut Shake sila bagi 1 Coconut Shake free ye..penat ni promote. (^_*)

Aug 28, 2012

Beach Vacation to Langkawi Island




Surely truly madly deeply I love beach sooooo muchhhh!! 
Yup, Seperti sedia maklum I memang pencinta beach..Eleh, korang tengok kulit pun dah tau kan? I tak kisah pun yang penting kita enjoy! Lagipun kan ramai artis nak kulit ala-ala Beyonce ni, macam Ning Baizura, Nabila Huda haaa kan?
Apa-apa pun kali ni I bercuti dengan family ke Pulau Langkawi yang indah permai ni. Ini bukan first time kitorang ke sini, pilihan ke Langkawi ni pun sebab Mama, yela..dia suka sangat shopping  dan kitorang pulak suka beach! So memang seronok la dia kan.


Turun je dari flight I terus dapat kereta sewa yang memang kitorang dah booking kat kaunter sewa kereta kat airport tu. Kitorang booking Avanza tapi dapat Grand Livina, tak apa lah janji ada kereta nak bergerak. Sewa kereta kitorang dapat RM300 untuk 4hari 3malam. Murah la kan? Dapat je kereta terus check in hotel, niat di hati nak bermandi-manda kat Tanjung Rhu. Orang cerita mandi kat situ best. Tapi bila kitorang sampai dah tutup. Terpaksa lupa kan hajat dan mandi kat belakang hotel tu je. Pantai Tengah, Pantai Chenang. Kat situ pun best jugak.


Next day, kitorang Island Hoping naik boat 1 family pergi Pulau Beras Basah, Tasik Dayang Bunting, dan bagi makanan helang tak ingat la nama tempat tu. Kalau sesiapa ingat betulkan ye? Untuk Island Hoping ni satu boat RM220. Sebenarnya RM250 tapi dia bagi kurang RM220. Kitorang 6 orang dewasa 2 kanak-kanak so memang ok sangat la kan harga tu.




Tengok pandai tau dia buka zip beg tu.Yang ni sangat durjana sekali, walaupun dia seekor dia berjaya memusnahkan mood, barang-barang  dan makanan sesiapa yang datang situ. Pantang nampak beg plastik confirm dia rampas. Memang tak ada belas kasihan langsung. Confirm hati tak tenang bila nampak dia.


Perasan tak bentuk bukit ni macam bentuk ibu mengandung yang tengah baring? Haaa, sebab tu lah nama tempat ni Tasik Dayang Bunting.




Kitorang teringin sangat nak mandi kat tasik ni, tapi mama tak bagi so pendam kan je la hasrat ni. Sobsssss..




Tasik Dayang Bunting terlalu banyak monyet so I ingatkan sekali lagi kalau nak datang sini jangan ngada-ngada nak bawa makan dan simpan dalam beg plastik lepas tu berjalan berlenggan sebelah monyet-monyet ini ye. Belum pun sempat korang berlenggang dorang dah rampas buat harta sendiri. Kalau ya pun nak bawa makanan simpan dalam beg bukan plastik tak pun letak kat dalam boat. Makan dalam boat je. Tak ada lah sakit hati nanti. Unless korang memang baik hati nak bagi kat dorang.

Lepas je satu hari kitorang Island Hoping, next day kitorang buat aktiviti tanpa air. Naik cable car dan Rumah Mahsuri. Naik cable pun tak mahal seorang dewasa RM15 dan kanak-kanak RM10 tapi kena guna mykad kalau nak harga tu.




Ini yang paling menyedihkan SkyBridge yang diidamkan tutup. sobssss..





Kota Mahsuri time!! I memang suka sangat cerita Mahsuri, kalau dengar berpuluh-puluh kali pasal Mahsuri pun tak apa.


Aktiviti seterusnya memang dihabiskan untuk teman mama shopping. Ye, itu perjanjian. Nak tak nak kena jugak teman dia shopping kat Pekan Kuah tu.

Kalau korang tanya pasal makanan kat sana, I belum jumpa lagi la makanan yang sedap-sedap. Ermmm..so I tak dapat recommend kat mana-mana yang sedap. Sorry tak membantu.  


Overall, dah nama pun bercuti dengan family jadi semestinya BEST!! Super duper best!! Terasa sangat selamat dan di protect. Chewwahh! Padahal lebih save bajet..yela ayah sponsor..Erkkk..Ok bye