Sep 30, 2013

Apa yang best di Brunei?

Assalamualaikum..

Uit..uit..uit..time you olz baca ni I dah selamat berpoya-poya di pekan Kuta kot. 
Yeahh, Bali you olz!!
Tapi Bali tu nanti balik kita story mory, sekarang ni nak cerita pasal Brunei.
Yup-yup, I pergi Brunei hari tu.(dua bulan lepas kot..ngee) Ermmm..nyaris-nyaris lupa yang I tak blog lagi pasal percutian Brunei.
Ok, sekarang I cerita.


Sebenarnya K. Norell yang baik hati ajak kitorang pergi rumah kakak dia kat Brunei ni. I kan tak pernah pergi sana.So apa lagi rezeki jangan ditolak kan. Apa lah salahnya tengok tempat orang, kan..kan..kan..




Senang cakap Brunei ni macam Kelantan Maju. Yup, Kelantan kalau kaya-raya confirm sebiji macam Brunei ni. Ye la, Brunei kan negara Islam. Memang banyak masjid kitorang jumpa. Cantik pulak tu.
 Pernah korang pergi negara yang pili paip salut dengan emas? Kubah pun emas? Hahh, kat Brunei je yang ada masjid yang cantik penuh emas. Dalam masjid jangan cakap la kan, memang ciri-ciri macam istana dah kot masjid kat sana.

Lagi satu yang best kat sini ada Kampung Air


Sebelum kitorang naik boat pergi jalan-jalan Kampung Ayer,ada pasar kat belakang tu jual macam-macam benda eksotik ada
 Tapi Miri lagi banyak. Miri kita cerita entri lain ok?



Naik boat dalam 15Dollar per ride.
Kat Kampung Ayer ni, pak cik boat tu bawa kami jalan-jalan tengok monyet hidung besar tu. I tak ingat nama, yang penting dia takut manusia. Kitorang sampai je tempat dia berkumpul terus dia lari

Empire Resort dan Golf

Kalau you all datang Brunei, sila menginap di sini ye. Memang guarantee super duper best. First class you olzz! Tak percaya tengok gambar ni.



Honeymoon pun sangat sesuai kat sini. Aman, damai, senyap dan super indah. 
Cantik sangat resort ni.

Kedai Kain?


Kedai kain memang banyak kat sini. Sesiapa yang nak cari kain yang up to date dan murah kat sini la tempatnya. Selalu orang pergi Bandung je kan? Haaa, kat sini juga sebenarnya banyak yang cantik-cantik dan berkualiti. Kalau compare memang murah banyak daripada kat KL.

Ni salah satu kedai yang saya suka.

Makanan-makanan Brunei.
Bila kat sana selalunya kitorang makan kat rumah je. Seafood dan daging rusa sangat lah murah.
So baik makan kat rumah kena dengan selera. Sebab kitorang ada makan makanan kat kedai-kedai tapi macam pelik. Tak pedas kot. Maklumlah I olzz hantu pedas.


Rendang rusa by K. Norell. Superb la!

I tak ingat nama dia apa tapi dia macam roti canai + telur dadar + mayonnaise + sos cili + chocolate rice = korang agak-agak la sendiri rasa dia. No comment! (^_*)

 Kalau tak silap nama dia nasi chicken boxing. Lazat juga.


 Japanese Food kat sini super best. Betul la orang kata sushi kat Brunei sangat sedap selain kat Jepun. Memang lazat. Ni kitorang makan kat Excapade Sushi.
Siapa pencinta Japanese Food yang datang sini, confirm akan dibuai cinta bila makan sushi sini. I makan memang tak ingat dunia, sashimi licin tanpa tinggal sikit pun. Pelahap tapi sedap weii..


Yang lagi best kat Brunei ni, minyak petrol super murah. Kitorang isi RM30 dah full. Sempat jalan-jalan pergi Miri dan balik rumah. Minyak cuma bergerak 1 bar je, padahal naik SantaFe. Sangat la heaven ye.

Banyak sebenarnya yang BEST ka Brunei ni cuma kita kena rajin explore. Mostly Mat Salleh datang sini buat adventure activities macam camping ke, jungle trekking ke, rock climbing ke, water rafting ke, macam-macam la. So jangan la risau sangat kalau sampai sana tak tau nak buat apa. Tapi I ingatkan ya, wayang dia sejujurnya tak best. Old school sikit. Ala-ala wayang kat City Plaza, Alor Star 8 tahun dulu. Erkk fikir sendiri la kan.
Lain-lain semua ok. Brunei best!

Sep 10, 2013

Penipuan SMS


Macam-macam cara kan orang nak menipu? Banyak kali dah kot I dapat text macam ni. Aiyooo..penat tau mahu delete. I percaya semua pun pernah dapat message macam ni. Yang tak percaya tak pe, yang dah terpedaya macam mana pulak? Haihhh..
Siapa ye yang bertanggungjawab sebenarnya untuk atasi benda-benda ni. Macam mana mereka-mereka ni boleh dapat no telefon kita?
Bak kata Karam Singh Walia, "Tepuk Dada tanya Minda" ewahh! 

Sep 6, 2013

Jodoh dan ajal rahsia Allah.

Assalamualaikum..Hallo.Hallo.Hallo.

September mari!!
Semua orang sangat membenci September untuk masa sekarang. Jadi sesiapa yang tulis status "September, please be good to me" too bad darling..it gonna be bad. hik! 
Yela, minyak naik 20 sen kan. So confirm stress, segala bajet berpoya-poya kena cut. No more movie, no more shopping, no more delicious and expensive food.pfffttt~ Nangissss!!

Heyyp.heyypp.heyypp..tak mahu sedih-sedih. September sebenarnya bulan yang penuh kenangan untuk saya ok. 1st September hari tu, alhamdulillah genap 1 tahun I'm in hijab. Masih dalam proses belajar to improve to be a good muslimah. InsyaAllah. Doa kan ye. Banyak sangat perlu diperbaiki ini.
Sekarang dalam proses delete gambar-gambar yang jahiliyah dulu. Huhu. Apa yang buat I terfikir dan tersedar untuk delete gambar-gambar lama, bila terbaca pesanan Shafiq Khairy mengenai allahyarhamah tunang dia, Nadia Zahari (wedding photographer). Yup, kisah Nadia betul-betul buat semua orang terkejut dan tak sangka. They're getting married. Tapi jodoh dan ajal itu kan rahsia Allah.



Lucky Nadia, has a good fiance like Shafiq. Hopefully kalau dah tak de, ada yang buat macam ni untuk saya. 

Satu lagi yang buat I tersedar, kisah my old schoolmate Sabrina. Husband meninggal masa dia mengandung kalau tak salah 3minggu. Time tu I dapat rasa dia super duper kuat dan tabah. 
Sebenarnya mula-mula dia kahwin dulu, I tertanya-tanya tau macam mana dia boleh berkahwin (Kalau nak tau Sabrina ni sangat lah gadis comel and top masa sekolah dulu) dengan Hanafee. I pun tak kenal sangat Hanafee, yang I tau dia lecturer.

Selepas dia meninggal. Baru I tahu Hanafee is gentlemen, nice, polite, romantic and lovely husband, and all kind words for him. Semua orang sayang dan suka dia. Beruntung sangat Sabrina. Beruntung sangat-sangat bersuami Hanafee. Yup,I baru tersedar rupa fizikal sangat tak penting. Love and religious are more important in life.

Anyway Sab (kalau kau baca ni), walaupun Hanafee dah tak de, tapi kau still sangat beruntung, dapat rasa macam mana lelaki yang sangat-sangat cinta dan sayang kan kau. Beruntung sangat Sab!! Tengok berapa banyak beruntung dah aku cakap. N I wish my future husband would be lovely and romantic like yours. Amin. Doa kan ye. (^_*)

p/s: Ermmm..tajuk tu sesuai kan? Tiba-tiba rasa tak sesuai. Ngeee~

Sep 2, 2013

Saya Bangga Jadi Rakyat Malaysia

Assalamualaikum..

Bangga.bangga.bangga..Ya, saya sangat bangga jadi rakyat Malaysia.
Bangga tau bila masuk panggung wayang semua orang tak kira bangsa apa, dari negara mana, tengok movie apa, kena berdiri nyanyi lagu 'Negaraku".


Yup, semalam pergi tengok movie. Sebelum movie start kitorang semua berdiri nyanyi lagu Negaraku. 
Apa yang menariknya, dalam wayang tu ada ramai juga Pak Cik Europe dan Mak Cik Europe. Diorang pun nyanyi sama. Walaupun sebutan diorang tu tak berapa jelas tapi nada dan tone tu ada la. Diorang boleh ikut. Fuhhh! Bangga siot!



Harap-harap berterusan sampai bila-bila. Jangan la hari Kemerdekaan je. Dengan cara macam ni lah kita boleh memperkenalkan Malaysia dengan pelancong-pelancong luar. 

Thumbs up to Ministry Tourism and Culture Malaysia! Good effort!