Aug 26, 2013

Cuti-Cuti Krabi-Hat Yai : Makan-makan Krabi dan Hat Yai

Assalamulaikum..

Last entry pasal Cuti-Cuti Krabi-Hatyai ya. Tahu sangat you all dah boring. Alaa..I kan dah lama tak tulis blog, so ada masa sikit nak habis kan gian menulis. Lama dah ni asyik postpone je. Bagi la change..

Anyway, macam I cakap kat entry sebelum-sebelum ni makanan Halal sangat senang nak dapat di Krabi dan Hat Yai cuma sedap tak sedap je la kan. Nak tahu apa yang I makan kat sana, sambung baca bawah ni.

Krabi

JA Weal Pancake
Masa sebelum pergi Krabi, I ada la survey sikit-sikit pasal Krabi. Paling penting makanan la kan? Takut susah nak cari Halal macam Phuket. Dalam banyak-banyak I survey, mesti akan ada orang cakap pasal pancake.



Pelik sebenarnya, pelik kenapa sedap..boleh tak? Pancake ni roti canai nipis letak buah-buah pastu topping semua boleh pilih. Paling famous dan dikatakan lazat pancake banana+nutella. Yang makin pelik lagi, kat kedai kakak ni je yang sedap. I try kat kedai orang lain tak sesedap kedai kakak ni. Aiyooo..



Hari-hari dari 1st day sampai last day kitorang kat sana. Ini yang kitorang makan. Habis diettttt I olzz. 
Pernah juga berangan balik kl nak try la buat tapi..itu semua impian tinggal anggan-anggan.



Bamboo Seafood


Jejak je kaki kitorang kat Krabi, ini lah tempat dan makanan yang kitorang makan.
Bamboo Seafood ni depan Mc Donald je kot, sangat senang nak cari. Seberang je dari Aonang Cliff Beach. Rasa makanan pun ok. Jujurnya memang susah nak cari makanan Thailand yang sedap kt Krabi ni. Pelik kan? Kata Thailand tapi makanan kurang sedap. Sedap lagi makan kat Black Canyon. Tapi tak tau la kan, bagi you all sedap ke kan. I ni tekak memang suka pedas dan masam so kalau tomyam tak pedas tak umphh la kan. Cehh, banyak complaint pulak. By the way, kitorang makan 3 orang 800Baht kalau tak salah. Ok la kan?




Thai Food Stall
Actually I tak ingat nama kedai ni tapi kedai ni sederet je dengan Mc Donald. Kecil je kedai dia. Pekerja pandai cakap Melayu KL ya. So memang tak ada masalah pemahaman bahasa ya. Kalau ikutkan, bahasa diorang kat Thailand ni memang tak berapa nak paham sangat slang english diorang, slang bercampur. Memang kena download thai dictionary app kat handphone. Pening. Sawadikap Kapkumkap. . (-_-")




Thailandia 2, Ao Nang



Sebelum ni tak perasan pun kedai ni, malam last baru perasan. Geram. Haishh.Thailandia ni pula sederet juga dengan Bamboo Seafood tadi. Kat area situ memang senang nak cari tempat makan. Pilih je. Decoration restoran ni sangat lah unik dan cantik. Makanan pun sedap. Kitorang kat sini cuma hang out dengar muzik je sebab sebelum tu kitorang dah kekenyangan makan kat Thai Food Stall tu. Apa yang lagi best, musician siap greeted kitorang. Bangga kejap jadi orang Malaysia. Ok, ini tempat wajib pergi kalau pergi Krabi lagi.




Hat Yai




Di Hat Yai, kitorang sekejap je kan. So tak dapat nak rasa sangat la makanan kat sana. Kalau nak tahu makanan Melayu pun banyak. Nasi lemak, roti canai, teh tarik semua ada. Mamak je tak de. 

Seperti dalam entry Cuti-Cuti Krabi - Hat Yai - Day 4, I kan nak cerita makanan di Floating Market kan?

Mehhh baca.


                                                         Floating Market





Semua orang kalau datang sini mesti pergi Floating market. Kat sini semua makanan ada. Jagung rebus/bakar, jagung merah ada (I pun tak pernah nampak, 1st time tengok tak berani nak makan), rojak buah (masam dan pedas gils ok), macam-macam tom yam, macam-macam jenis sup, ikan bakar dan macam-macam lah. Pokoknya Macam-Macam Ada! Tak paham apa yang diorang tulis. Tulisan Thailand kan, kalau tengok tu tahu lah. Ada juga makanan yang I tak pernah tengok. Eksotik you all!!



Rojak masam pedas. Tak tahan kot makan ni. 


Stall Pulut Durian dan Mangga



Ya Allah, heaven sangat tau dapat makan pulut durian & pulut mangga ni. Kat Kl tak pernah lagi jumpa kedai jual ni. Lazat you all!! Stall ni dekat dengan area stall banyak-banyak jual baju, souvenir dan accessories tu. Seberang kedai thai silk dan kedai massage. Senang je nak nampak. Cari tau! 
Lepas tu tapau untuk I (^_^)



Makanan halal kat Krabi dan Hat Yai tak susah kan? Jadi jangan lah risau sangat, tak payah nak bekal maggie ke, biskut ke, roti ke dalam bag tu. Memberatkan dan menyusahkan je you all nak bawa nanti. Kalau naik Pak Cik AA lagi la rugi, lebih weight baggage kena charge. Ouchhh..rugi.rugi. baik belanja I olzz thai silk. (^_*)

Okey lah, akhirnya dapat juga I khatam kan cerita pasal Cuti-Cuti Krabi-Hat Yai ni.
Lama dah tertangguh ni, lepas ni kalau ada kekuatan semangat I buka entry Brunei pula ok?

Thanks for reading!! 
XOXO~

Aug 23, 2013

Cuti-Cuti Krabi - Hat Yai : Day 4


Assalamulaikum

Hari ke-4, Pagi-pagi lepas subuh tak de chance nak tidur balik. Dah kena siap-siap untuk ke Hat Yai, naik mini van. Perjalanan 6 jam you all. Ermm..lebih kot sebabnya mini van berhenti punya lah banyak tempat. Sampai van tu penuh macam sardine, baru die teruskan perjalanan. Stress juga tapi nak buat macam mana. Bayar pun murah 350Baht kan. 



Hello Hat Yai!!! Yeahhh, selepas keseksaan 6 jam finally we're in Hat Yai!!Yeayyy! 
Kami cari hotel dulu. Walaupun untuk 1 malam je tapi Ya Allah..macam-macam jenis hotel kami jumpa. Nak murah tapi selesa. Susah juga. 
Cuma ada satu cerita nak share dengan korang, cerita yang agak menakutkan. Tak de la menakutkan sangat. Tapi good experience. Huh.
Kitorang ni memang la nak cari hotel bajet kan. Banyak-banyak hotel kitorang masuk ada 1 hotel ni, murah sangat 500Baht. Kitorang dengan muka excited terus setuju. Dah bayar dan diorang ambil passport. Ohh,ya..nak inform korang. Semua hotel kat Hat Yai ni bila check in mesti dia akan ambil passport salah sorang dari kita. I pun tak tahu kenapa, mula-mula tu risau juga tapi bila check memang diorang practice macam tu. Ok sambung cerita tadi. Kitorang naik lift (lift dia memang scary ok, macam lift cerita Ju On tu.erkk..), ehhh..sebelum naik lift tu siap ada jam yang macam dalam cerita The Conjuring tau. Time tu dah rasa lain macam dah. 
Erkk..baru nak masuk bilik pula, kitorang nampak ada dalam 5 orang lady boys yang berpakaian yang super sexy berjalan menuju ke lift. (-_-")

Time tu mulut ni kumat kamit macam-macam doa baca. Dalam otak ni duk fikir, kitorang ni mimpi ke. Bila masuk bilik,tambah lagi scary weiiii..bilik tu macam bilik cerita hantu Thailand yang selalu tengok kat wayang tu. Rasanya kat sini lah diorang shooting kot. Cermin dia macam calar-calar macam cermin orang dulu-dulu, katil rendah dan tilam nipis. Katil kayu yang macam nak pecah-pecah.Bilik air? Erkk..jangan cakap. Lampu yang sangat malap dan tirai bath tub sungguh old school. Tak tengok pun keadaan bath tub tu macam mana. Tak sanggup.
Kitorang tengok antara satu sama lain pastu K.Norell bersuara
 "Kita cari hotel lain, mahal pun tak pe"
Kitorang angguk laju-laju.


Ya, ini lah Hotel yang horror itu. Tengok pintu bilik air dia, belum masuk lagi dah terasa bulu roma naik.

Actually pelik tau..memang ramai bagitau  banyak hotel murah kat Hat Yai ni tapi kat mana ye? Tu la, sibuk survey pasal Krabi sampai Hat Yai tak survey langsung. Ini lah akibatnya.

Kitorang nampak  Hat Yai Central Hotel dan terus ke sana.Cakap siap-siap dengan staff situ nak tengok bilik dulu. Tengok bilik ok terus check in. Murah juga. Kalau tak silap 1000Baht je kot. Daripada nak save budget terus rugi 500Baht gara-gara hotel pelik tu.Tak pe lah, belajar dari pengalaman. Sedapkan hati.




Settle check in hotel. Kitorang jalan-jalan bandar Hat Yai, shopping mopping dulu.
Bandar Hat Yai sangat la sibuk. Barang-barang Thailand yang banyak kat kedai Thailand di Malaysia, berlambak-lambak kot jual kat sini. Ayah request elephant leather belt, ingatkan susah lah nak cari. Banyak rupanya. 
Petang sikit dah nak pukul 4, kitorang terus amik tuk tuk ke Floatting Market. Naik tuk tuk 400Baht untuk 3 orang.

Khlonghae Floating Market



Tempat wajib pergi di Hat Yai. Sesiapa yang datang Hat Yai confirm pergi sini. Kalau tak silap cuma Bangkok dan Hat Yai je di Thailand yang ada Floating Market ni, macam pasar malam atas air je kot I rasa. Cuma bezanya diorang jual dan masak atas air dan buka hari Jumaat, Sabtu dan Ahad dari pukul 4.00 petang hingga 9.00 malam. Time kitorang sampai memang orang Malaysia kat sana. Rasa macam Floating Market Malaysia.
Kebetulan kitorang pergi ni cuti sekolah baru je start. Memang ramai la kan. Tak da feel oversea langsung time tu. 




Apa lagi yang best kat Floatting Market ni? Hah, nanti I cerita kat entry makanan ok? Sila bersabar banyak-banyak. Sabar kan Separuh dari Iman. Ecehh!

Malam aktiviti kitorang seperti biasa macam kat Krabi, massage!! Thailand ni lah kalau you all nak dapat massage yang best dan murah. Dalam masa yang sama juga kitorang shopping menghabiskan duit yang ada sebab esok flight pagi.



Masa untuk pulang!! Kami balik dengan Pak Cik FF. Asyik naik Pak Cik AA je kan, kali ni merasa la dengan kapal Pak Cik FF yang comel itu. 


Terima kasih Pak Cik FF!

Aug 21, 2013

Cuti-Cuti Krabi - Hat Yai : Day 3




Wooottt..wooottt..wootttt.. 
Untuk hari ke-3 ni kami terlewat bangun akibat malam tadi berpoya-poya menghabiskan duit untuk membeli belah yang tak ingat dunia dan massage yang menyenangkan badan. 
Tak sedar u olzz.
Tak sempat breakfast, cuma biskut itu tanpa air untuk alas perut. Sobsss..
No breakfast like a king. Yang penting, muka tetap fresh ya. Penuh semangat untuk aktiviti yang menanti.

Kitorang memilih Jungle Tour untuk hari ke-3, dengan harga 830Baht.
Konon-konon nak environment lain sikit. Konon-konon nak adventure sikit la kan. Kononnnn...

Hot Stream


Lokasi kami yang pertama, Krabi Hot Stream. 


Erkkk..kesian K.Norell. Gambar suku je. Tak pe lah ye, bagi change kat adik-adik. (^-*)

Kalau nak tahu berjalan dari entrance Hot Stream nak ke Hot Spring Waterfall tak ada lah jauh sangat tapi kitorang ni dah amik masa lama kot.
Yela, sibuk berposing. Jalan sikit amik gambar, jalan sikit amik gambar. Lama-lama baru kitorang perasan masa kat sini tourist guide cuma bagi 20 minit je. Huh?
Memang lepas tu memang macam Pelari Jalan Kaki Sukan SEA lah kitorang jalan.



Sampai Hot Spring Waterfall, sebenarnya kalau betul-betul waterfall jauh lagi nak berjalan tapi kami pergi yang kat bawah ni bersama-sama geng-geng satu van tadi. Rupanya diorang dah lama berendam. Kitorang je yang terhegeh-hegeh baru sampai. Disebabkan tak cukup masa kami berendam kaki je, tetap menghayati kepanasan air kolam ni.


Ready to next destination!

Emerald Pool


Sebelum nak sampai ke Emerald Pool yang cantik kat gambar ni. Kitorang kena menapak dalam 1400m sepatutnya 800m je tapi disebabkan kami konon-konon pandai sangat, kami jalan lagi jauh. Bijak kan? Pengajaran untuk semua baca signboard betul-betul ye.


1400m yang kami jalan untuk menghayati alam sekitar. Natural trail la sangat. Sakit kaki tahu!

Emerald Pool ala-ala swimming pool tapi dia guna simen dan batu. Ermmm..I agak tak suka  kat sini sebab kat sekeliling pool dan turun pool ini sangat lah licin dan susah (berlumut weii..) Kalau I pun boleh senang nak terjatuh apa ntah lagi budak-budak. Paling tak boleh terima, tiba-tiba kitorang bau hancing. Ada orang kencing weeiiii...Grrrr..stress tau. Cepat-cepat kitorang naik dari pool tu. Tak pasal-pasal badan bau kencing nanti.
Tak baiklah diorang ni kencing bersepah, ada je toilet. Tak de sivik langsung. Haishh


Elephant Trekking

Yeahhh! Elephant trekking! 



Makan nanas dulu sebelum naik gajah. MasyaAllah manis sangat-sangat nanas ni. 
Sedap gils you olzz.
Dah ada energy sikit baru kami semangat naik gajah.



Terima kasih Encik Gajah sanggup membawa kami yang berat ini.

Trip ini sepatutnya half day je so lunch memang tak provided. Tapi disebabkan perjalanan yang jauh, kami sampai hotel pun dah pukul 3 lebih..waktu Malaysia 4 lebih tu. 
Perut bukan takat berdondang sayang, siap bershuffle kot.
Dengan energy yang lemah kitorang pun cari makanan. Hari tu I dah janji nak buat entry pasal makanan kat sana kan? Sabar yeee..

Overall for 3rd day , rasanya tak best macam 2nd day. But at least dah merasakan Emerald Pool dan Krabi Hot Strea. Ya, itu ayat menyedapkan hati. Eytt, hari ini juga kitorang tukar hotel di Sand White Krabi Resort  price 1500Baht juga. Bukan La Venice tak best, saje je try yang lain.
1st Day kami dah survey, tapi bilik penuh. Kat sini pekerja dia banyak lady boy sikit. Nama je 3stars hotel tapi service, swimming pool and security agak kurang. I tak recommend la kat you all.
Cari hotel lain ok. 

Aug 19, 2013

Cuti-Cuti Krabi - Hat Yai : Day 2


Hollaaaa!!Jom-jom sambung hari ke-2 percutian kitorang..



Pagi-pagi lagi pukul 7.30 -8.00 pagi ada Tuk Tuk Besar amik untuk untuk 1 day trip
 4 islands with long boat! Hoyeayyy!
Untuk pengetahuan korang jugak, trip untuk 4 islands ni berharga 450Baht termasuk lunch, fruits dan air mineral. Rasanya sama je dengan mana-mana trip pasti semua tu dorang provide, cuma kena pandai tawar menawar sikit. Tapi I pun tak sure harga yang kami dapat tu murah ke tak, kalau korang boleh dapat lagi murah dari tu you're good, mate!!
 Apa yang penting Kita Enjoy!! 


Berposing sebelum cukup korum 




Sudah bergerak dan ini lah keadaan di dalam longboat. Longboat ini slow sikit tapi dari tempat kitorang tunggu sampai 1st stop iaitu Tub Island dalam 20 - 30 minit je kot. Tak sempat nak rasa pening dan loya tiba-tiba je dah sampai.

Tub Island





Island ni sangat special sikit, ada sandbank connection antara Tub and Mor Island. Kita cuma jalan atas sandbank tu untuk pergi antara dua pulau tu. So ada la pilihan nak swimming kat Tub ke Mor Island. Nak swimming kat sandbank tu pun boleh. Ermm..kitorang tak sempat pun, sibuk berposing kan. 



Lama-lama kitorang perasan air pasang dan kami yang kerdil semakin tenggelam. Macam ni lah keadaan bila air pasang. Ini sebenarnya baru sampai paras betis je. Kitorang je over konon-konon dah nak sampai dada. Tourist guide tu cakap air akan pasang sampai boleh tenggelam. So sebelum kitorang tenggelam, we go to the next island. 

Chicken Island



Haaa..tau kan..kenapa pulau ni dipanggil Chicken Island (Pulau Ayam)? Tu..tu. pulau tu bentuk ayam..Ermm, tak ade lah bentuk ayam sangat.
Tak kisah lah, suka diorang lah nak namakan pulau ni apa pun kan. 


Snorkelling kat Chicken Island ni. Acara yang sangat dinanti-nantikan. Seriously, sesiapa yang tak pernah snorkelling mesti akan ketagih snorkelling macam I. 
Nasib la cuma penagih snorkelling.


Tapi ada orang ni takut snorkelling. Katanya muka ikan tu garang dan macam nak makan dia
 Erkk..logik ke?logik ke? Apa-apa lah kakak lin
 Opsss..sorry kakak lin I terbocor rahsia.


Ikan-ikan yang dikatakan garang. (^_*)

Poda Island



Bila dah penat swimming and snorkelling, kami lunch di Poda Island. 



Makan buffet ala picnic gitu tau. 
Kat sini sangat sesuai untuk relax dan berposing. Ye, kami memang gila posing.
Posing memang tidak memenatkan bagi kitorang.
Sila jangan muntah dengan gambar-gambar ini semua. Kemalasan I nak collage memang sangat tinggi sekarang ni. So nahhh..lambakkan gambar di Poda Island.






Ok sudah la tu..Erkk.tak de lah banyak sangatkan.
Next!

Phra Nang Beach 


Last stop, Phrang Beach. Kat sini ada macam bentuk cave, cantik-cantik lak tu. 
Memang time kitorang bersantai atas air ni, MasyaAllah..Allah Maha Hebat. terpegun tengok keindahan alam ciptaan Allah ini. Tak dapat nak ambil gambar sangat sebab takut handphone masuk air. Tu la..siapa suruh tak beli cover waterproof kan. 
Bak kata Kakak Lin "Kenangan terindah ini kita simpan dalam ingatan kita je ok
Baiklah (-_-")



Lompatan terakhir sebelum pulang. Sila abaikan (-_-')

Ok, rasanya itu je aktiviti untuk 2nd day. Dalam pukul 5.30 petang kitorang sampai hotel dengan kepenatan. So far, Alhamdullilah..aktiviti sangat best dan tak ada masalah. Tourist guide ok, walaupun kurang explaination. Yang penting tak sakit hati. Ok, tak nak kenang kisah di Phuket.
Malam pula, kami berjalan-jalan di Ao Nang sambil mencari aktiviti untuk esok dan massage! Yeahhh..apakah pulak aktiviti untuk esok? 
Tunggu......